Un Sant Jordi d’estar per casa: Propostes per a escriure un conte

Aquest St. Jordi virtual l’Abacus, amb la col·laboració de Maria Elias Navarro -docent de cursos de Lleure de la Fundació Pere Tarrés, @MariaElias11- ens fa una proposta que ens agrada molt:  “que enguany, aquest 23 d’abril, sigueu vosaltres qui presenteu les vostres novetats a la família. Sí sí, us proposem que aquest any els contes els escriviu vosaltres! 

Que no sabeu per on començar?” 

Doncs, a continuació s’ofereixen unes propostes per tal que pugueu escriure, il·lustrar i editar els vostres propis contes!

  • Primer, la història

Els autors i autores de contes el primer que fan és pensar-se què volen explicar. Us pot ajudar respondre prèviament aquestes senzilles preguntes per anar elaborant el guió del vostre relat:

Quins són els personatges?

Què passa?

On passa?

Com acaba?

Per agafar idees:

I si pel vostre primer conte, les idees no acaben de sortir us proposem unes quantes temàtiques que us poden inspirar per escriure una història original i memorable:

Mireu per la finestra i imagineu-vos la història d’algú que veieu passar: una dona que passeja un gos, un home que torna de comprar, la cartera, l’escombriaire…

Transformeu els contes de sempre explicats per un altre personatge: com seria la Caputxeta Vermella si l’expliqués el llop? I el Patufet segons la versió del bou?

També podem rellegir-nos els contes clàssics però donant-li la volta a la història. Us podeu inspirar en els Contes Desexplicats dels Vivint del Cuentu, de l’Editorial Baula.

Qualsevol recull d’imatges que tingueu en paper, fotos impreses, retalls de revistes, dibuixos fets per vosaltres, les cartes del joc Dixit, etc. us poden anar aportant recursos i idees per anar desenvolupant històries.

 

  • Després, el format

Un cop tingueu la història ben tramada i definida és hora de plasmar-la en algun lloc. Ho podeu fer tant en paper com en format digital i us proposarem diferents idees. Tingueu en compte sempre que heu de dissenyar una portada i una contraportada, que podeu fer amb un paper d’un altre color o bé amb cartolines per tal que quedi més rígida.

Trieu un títol ben suggerent i una súper il·lustració de portada, que faci moltes ganes de començar-lo a llegir.

Pel que fa a les pàgines de dins podeu recórrer al clàssic paper doblegat per la meitat i anar-hi afegint tants fulls com pàgines voleu que tingui el conte. Aquestes pàgines les podeu enquadernar, grapar, cosir amb llana de colors, posar-hi unes anelles, amb pega, cinta adhesiva de diferents colors o de la manera que vulgueu.

Altres propostes:

Ara bé, si voleu un format en paper diferent i original també us fem aquestes propostes per si us inspiren:

Mini llibre: si feu una història curteta i divertida mireu quina bona opció teniu de plegat de paper, quedarà molt xulo. Mira el vídeo aquí.

Llibre acordió: una altra idea divertida. Enlloc de passar pàgines, les podeu estirar com un acordió. Haureu d’anar enganxant les pàgines del conte. Mira el vídeo aquí.

Contes infinits: si feu un conte continu que no s’acabi mai i que doni moltes voltes teniu també aquesta opció. 

  • Publicar

Finalment, si voleu publicar el vostre llibre en format digital un presentem unes quantes eines que us permetran crear contes de manera senzilla des dels dispositius mòbils o des de l’ordinador:

Storyjumper: Aquesta aplicació és una de les millors que es poden trobar per aquest tema i està pensada per a infants d’infantil i primària. Es pot triar tant l’opció de partir d’un document en blanc com de fer servir les plantilles predeterminades. Entre les opcions que ofereix hi ha la d’inserir objectes i text, personatges i imatges pròpies i predissenyades. Té múltiples opcions en la versió gratuïta, com per exemple imprimir i compartir el resultat.

My Story: Aquesta aplicació per a dispositius IOS és molt senzilla i intuïtiva, i per tant, adequada per als més petits. Té una interfície molt neta i s’hi poden inserir fàcilment animacions, fotografies i textos. També hi podeu afegir la vostra veu explicant la història i el programa contempla també l’opció de poder treballar amb altres infants de manera col·laborativa.

Culture Street: Aquest espai web permet crear contes de manera també molt senzilla i per a totes les edats. Es poden triar els fons, els objectes i diferents personatges només arrossegant i deixant anar. També es poden crear la portada i les pàgines interiors de manera diferenciada i finalment, imprimir el conte.

Make Beliefs Comics: I, finalment, si el que voleu és escriure un còmic, teniu també aquesta opció d’espai web. Us permetrà afegir els personatges i escenaris i també les bombolles típiques dels còmics per a introduir-hi els diàlegs, que podreu descarregar o enviar per correu electrònic.

  • La presentació… i celebració!

Així doncs, ara que ja teniu la vostra obra creada només cal que prepareu una bona festassa per fer-ne la presentació.

Convideu a tothom de casa i fins i tot podeu preparar una roda de premsa o una signatura d’exemplars per a tenir un Sant Jordi d’estar per casa ben autèntic!