Tota la informació de la Xerrada d’EDUCACIÓ SEXUAL: Informació, comunicació i confiança

NOU: Material de reforç visual de la xerrada de sexualitat: gràfic i guió

 
La xerrada, emmarcada dins el Programa de Suport Educatiu a les Famílies de l’Ajuntament de Barcelona, va comptar amb la presència de la pedagoga i educadora social Sandra Moreno i hi van assistir al voltant de 40 pares i mares, majoritàriament d’ESO.

L’objectiu principal de la xerrada era incidir en com parlar amb els nostres fills sobre sexualitat. La ponent va destacar dues paraules clau: COMUNICAR (que en aquest cas no és sinònim de parlar) i NATURALITAT.

La ponent va començar definint termes com:
  • Què és la sexualitat? AFECTE, CONTACTE, PLAER, INTIMITAT, TENDRESA, COMUNICACIÓ… Es tracta de possibilitar que cada persona visqui la seva sexualitat de forma sana, autònoma, feliç, respectuosa (amb si mateix i els altres) i responsable.
  • Els tres models d’educació sexual: repressiu, preventiu i l’afectiu-sexual. L’òptim és l’afectiu-sexual que es basa en donar i rebre afecte, carinyo i satisfacció, amb un mateix i als demés.
 Després es va centrar en l’àmbit dels nostres fills. L’objectiu de l’adolescent és buscar la seva identitat personal adulta. Està sofrint una sèrie de canvis tan físics com psicològics (canvis humor, enamoraments…). L’objectiu dels pares hauria de ser obrir portes i aproximar-se a l’adolescent. La recomanació de la ponent es trobar el moment adequat per parlar (comunicar) que podria ser una tema d’actualitat, una pel·lícula, una noticia, alguna pregunta… D’altra banda també s’hauria de parlar dels canvis que es trobaran en el seu desenvolupament abans que passin.

És obvi que cada família porta aquest tema de la forma que millor sap o pot, però com a punt de partida la xerrada ha ofert eines molt interessants. I de la mateixa manera, les intervencions dels propis assistents, amb experiències diverses, han posat de manifest que, si fa no fa, tots tenim les mateixes inquietuds.