Tota la informació de la xerrada “Internet segura”


El passat 26 de març va tenir lloc la Xerrada sobre Internet Segura que cada any ofereixen els Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Sants-Montjuic.

Un dels consells més importants que ens van donar per poder acompanyar als nostres fills en l’ús d’internet i que ens tinguin com a referents a l’hora de resoldre dubtes o problemes que els pugin sorgir, és avançar-nos i conèixer en profunditat els dispositius i  xarxes d’internet que fan servir. Si no coneixem com funcionen i no els sabem ajudar, no només estarem limitats per educar-los en un ús responsable sinó que quan es trobin amb un problema és probable que no acudeixin a nosaltres.
Ens van introduir també en l’ús dels programes de seguretat o protecció infantil que s’anomenen de Control Parental, que es poden configurar en qualsevol dispositiu ja sigui l’ordinador, la tablet o el telèfon mòbil. Aquesta tecnologia ens permet acotar les webs que es poden visitar, els horaris i quantitat de temps de connexió en línia, els videojocs als que es pot jugar i els programes que es poden utilitzar durant la connexió a internet. També ens permet accedir a la informació sobre l’activitat que s’ha fet durant la connexió, així com les dades/converses que s’han rebut i transmès. Es tracta d’una eina de control, però s’ha d’entendre i fer servir sobretot com a recurs per poder ajudar-los  en fer un ús responsable i segur, i per poder detectar qualsevol problema que els nostres fills puguin estar tenint en la xarxa.
 
Els mossos d’esquadra també fan xerrades als alumnes de Secundària de l’Escola amb l’objectiu principal de conscienciar-los dels perills latents que té internet, però és importantíssim que els pares i mares intervinguem en aquesta tasca i ensenyem als nostres fills a navegar de forma segura i a utilitzar les xarxes de forma responsable. Ara mateix les xarxes més emprades pels adolescents són Facebook i Instagram, així com el Whatsapp com a programa de missatgeria instantània.
Internet té moltes avantatges, però també hem de ser molt conscients i estar alerta dels seus perills, sobretot quan són els nostres fills els que poden estar exposats.
·  Facilita l’accés a contingut inadequat per als joves: pornografia, continguts amb violència, terrorisme…
·  Pot generar problemes de socialització, ja que en excés pot causar aïllament.
·  Facilita l’accés a l’oferta de mitjans o serveis als quals els joves són especialment vulnerables: abusos publicitaris, estafes, enganys…
·  Ofereix la possibilitat de participar en xats i fòrums on es facilita informació personal que es pot utilitzar per a finalitats que els menors no controlen i sense el seu coneixement.
·  No hi ha seguretat ni eines de control.
·  Es perd el control de les imatges que s’han publicat a la xarxa.
Per això, els mossos d’esquadra donen els següents consells per fer un ús segur d’internet:
Per a infants i adolescents:
·  Quan navegueu o us comuniqueu per internet, no envieu fotografies si no en coneixeu el destinatari, ni doneu mai les vostres dades. A més, no publiqueu cap dada personal en el vostre bloc que us pugui identificar.
·  Deseu en secret la vostra contrasenya d’accés al correu i no la doneu a ningú.
·  Si feu coneixences noves, expliqueu-ho als vostres pares i també presenteu-los als vostres amics nous.
·  Si voleu conèixer en persona algú que heu conegut per la xarxa, consulteu-ho amb els vostres pares o amb algun adult. Estareu més segurs si quedeu en un lloc públic i, si és possible, si aneu acompanyats.
·  Si al web trobeu cap paraula o fotografia que us faci sentir malament, sortiu de la pàgina i expliqueu-ho a un adult.
·  Fer un xat pot ser divertit, però si algú us molesta o us fa sentir incòmode o preocupat, sortiu de seguida i digueu-ho a un adult.
·  No us cregueu tot el que us diuen al xat.
·  No obriu ni llegiu missatges ni fitxers que us enviïn persones desconegudes
·  Controleu la vostra llista de contactes de missatgeria instantània i deseu la vostra contrasenya en secret.
·  No utilitzeu l’SMS del telèfon mòbil per descarregar continguts d’internet.
·  Podeu ensenyar als vostres pares a utilitzar internet i les pàgines web que visiteu.

Per a pares i educadors:
·  Feu conscients els menors dels beneficis i riscos d’internet.
·  Eduqueu-los perquè sàpiguen navegar de manera responsable.
·  Doneu-los estratègies perquè puguin protegir-se sols dels possibles perills de la xarxa.
·  Familiaritzeu-los amb l’ús d’internet.
·  Parleu obertament amb els menors sobre l’ús d’internet.
·  Navegueu per la xarxa amb els vostres fills i/o alumnes i informeu-vos de les eines de control.
·  Pregunteu en el centre educatiu quines polítiques de seguretat segueixen.
·  Establiu regles bàsiques de seguretat a la llar i al centre educatiu.
·  Ensenyeu als menors a navegar amb seguretat.
·  Entreu dins llocs web segurs.
A continuació teniu una llista de pàgines d’interès per aprofundir en aquesta temàtica:
·  Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya — https://www.cesicat.cat/
·  Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya —
·  Autoritat Catalana de Protecció de Dades — http://www.apd.cat/es
·  Pantallas Amigas — http://www.pantallasamigas.net/
Per últim, en el següent enllaç trobareu un vídeo sobre el Ciberbullying que ens van passar al final de la xerrada: https://www.youtube.com/watch?v=9bgdOuBn4Q4