Alternatives als càstigs: resum de la xerrada
El passat 21 de febrer la comissió de cultura va organitzar la xerrada d’Alternatives als càstigs de la mà de l’Arantxa Marenyà.
En un ambient distès i participatiu, va exposar diferents conceptes per fomentar una criança basada en el respecte, presentant els límits com a alternativa al càstig.
Es va recordar que nosaltres som responsables de cuidar de les nostres necessitats i de les dels nostres fills i per a això existeixen els límits. Seguir una criança respectuosa no és contradictori a ser ferm en posar-los.
Els límits ens proporcionen un entorn segur físic i emocional. Són les línies vermelles que serveixen per cuidar. Per tant, són com la barana en un balcó, encara que et molesti et cuida. No s’ha d’esperar a posar el límit a estar desbordat. També es poden pactar normes.
En canvi, un càstig és una conseqüència desagradable per tal que no ho torni a fer, habitualment des del ressentiment, perquè «n’aprenguin». Moltes vegades la intenció pot diferenciar un límit d’un càstig, però des del dolor no s’aprèn.
A curt termini, pot semblar que els càstigs funcionen, però amb el temps generen frustració, ràbia acumulada, desconfiança, sentiment d’impotència i desconnexió dels adults.
Per tant, cal que empatitzem amb els nostres fills i filles, recordant què sentíem i pensàvem quan érem infants. Connectar amb ells i elles ens facilitarà el dia a dia: et veig i escolto el que sents.
Tot això ens permetrà tenir una relació més sana i fomentar el bon ambient a dins de la família.