Els peus també parlen! Xerrada de reflexologia podal infantil

Sabies que cada peu té 7.200 terminacions nervioses? Que al peu és on hi ha més punts reflexes del cos, sobretot a la planta, el tors i el lateral? Que fent un massatge al peu podem activar altres parts del cos com òrgans, músculs, ossos, glàndules o ganglis limfàtics?

La Maribel i la Marta, monitores de Reflexologia Podal Infantil, ens van fer una xerrada on, a més de traslladar-nos els seus coneixements, van compartir amb nosaltres la seva experiència perquè també són mares: com podem aplicar la reflexologia podal als infants i als adolescents?

Comencem pel principi. Què és la reflexologia podal? És una teràpia manual que treballa amb les zones reflexes del peu de manera que partint d’un punt emissor i a través d’una via de comunicació, fa arribar una informació a diferents punts del nostre organisme. La Reflexologia ajuda a estimular les funcions orgàniques, contribuint a prevenir patologies i restablir la salut.

Fem una mica d’història. Tot i que és una tècnica manual mil·lenària (fa més de 5000 anys que ja es coneixia a l’Índia o a la Xina) va ser a principis del segle XX que el metge otorinolaringòleg nord americà, William Fitzerald, va començar a estudiar la reflexologia. Als anys 30 ja es contemplava com a mètode científic. Tot i que durant anys va ser una tècnica que s’aplicava tan sols als adults, l’interès també va arribar fins als infants. Com es podia aplicar la reflexologia a la mainada?

A casa nostra la reflexologia podal aplicada als infants va venir de la ma de l’Àngeles Hinojosa, fundadora de l’Associació Internacional de Reflexologia Infantil, AIRI, amb l’objectiu de canviar el concepte de salut de les nenes i els nens.

Què podem tractar amb la reflexologia infantil? És un mètode excel·lent de relaxació que pot ajudar a apaivagar l’estrès del dia a dia. A més, pot actuar sobre els sistemes immunològic, digestiu, urinari o respiratori. També és molt important per com pot ajudar a millorar la comunicació amb els nostres fills i les nostres filles i pel vincle afectiu que podem generar. A més, durant el massatge els podem donar confiança i, a la vegada, els podem fer conèixer i confiar en el seu cos mentre gaudim d’un temps d’or exclusiu per a nosaltres dos. La reflexologia la podem concebre com un suport, un acompanyament i un complement a la salut dels nostres infants.

I després de l’explicació més teòrica, vam poder veure, en un vídeo, una petita mostra d’una sessió de reflexologia podal a un infant. En acabat, la Maribel i la Marta ens van animar a participar de la seva aplicació pràctica.

Les 10 famílies que vam anar a la xerrada (entre mares, tietes i àvies) ens vam traslladar a les màrfegues i vam seguir les seves indicacions per fer un bon massatge als peus dels més petits que ens van acompanyar a la sessió. De ben segur que aquella nit van dormir una mica més relaxats.

Moltes gràcies Maribel i Marta per acompanyar-nos, per explicar-nos què és la reflexologia podal i quins són els seus beneficis,  per compartir les vostres experiències, per resoldre els nostres dubtes i per donar-nos a conèixer una nova eina que pot millorar la comunicació, els vincles i la salut dels nostres fills i de les nostres filles.

 

En aquest enllaç pots veure el PPT que es va projectar durant la xerrada amb més informació.