Prova pilot d’un taller d’energia i aigua de l’AMB


Un grup de famílies va participar ahir a la prova pilot d’un taller de sensibilització sobre l’energia i l’aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El taller ha estat dissenyat i conduït per la Marta, una experta en ciències de l’educació de la spin off Rizoma de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Aigua i energia a la llar, fem la nostra banda sonora! Amb aquest atractiu títol, va començar la sessió. Primer de tot, els nens i nenes de 3 a 8 anys van haver de definir: aigua, energia i banda sonora. Els dos primers conceptes ho tenien ben clar, en canvi el concepte “banda sonora” va generar algunes respostes ben curioses com “crit de guerra” o “grup de música”. La Marta ràpidament ens va ensenyar, o més ben dit, deixar escoltar, diverses bandes sonores de pel·lícules que vam identificar immediatament com Starwars, Indiana Jones, La Sirenita…i ens va explicar que l’objectiu del taller seria fer la banda sonora de l’ús de l’energia i l’aigua en una casa. 
Així doncs, primer vam haver d’identificar, amb l’ajuda de fotografies, on hi havia energia i aigua en les nostres llars, quin ús en fèiem i de quin tipus era. Després, se’ns va plantejar una família model i vam calcular els volums d’aigua i les quantitats energètiques de les seves accions al matí, al migdia i al vespre. Finalment, vam associar les diferents parts del dia i el seu ús dels recursos a tipologies de bandes sonores (acció, romàntica, misteri, terror…) amb l’ajuda d’un programa informàtic de música. I així vam tenir una banda sonora pròpia que ens va ajudar a sensibilitzar-nos sobre l’estalvi d’ús d’energia i aigua a les nostres cases que podeu escoltar aquí.
L’AMB i Rizoma ens agraeixen, a les famílies, a l’AMPA i a l’escola, la disponibilitat i la participació voluntària per a la realització d’aquesta prova pilot del taller, del qual han agafat idees per a la millora d’alguns aspectes abans del seu llançament al catàleg d’activitats educatives que ofereixen.