Per què no vaig assistir a l’Assemblea anual de l’AMPA?Quaranta-cinc pares i mares assisteixen a l’Assemblea anual de l’AMPA celebrada el passat 19 de novembre.  A l’escola hi ha unes 1.700 alumnes d’infantil, primària, secundària i batxillerat, amb uns 100 delegats de classe i els corresponents coordinadors.  És a dir, aproximadament, un 2,6% de les famílies de l’escola hi eren presents a l’Assemblea. Només el 2,6%! Per què?

Què es fa en una Assemblea anual? Què puc aportar jo?
La sopa encara fumeja sobre la taula del menjador. Són les 20:30 i a casa encara estem sopant. Avui és l’Assemblea de l’AMPA del Joan Pelegrí, l’escola on van els nostres fills, però no podrem anar. Mai ho hem fet, tot i que som de l’AMPA ja que, cada mes, paguem la quota corresponent.
Més enllà de possibles refredats o indisposicions vàries, reunions de feina que s’han allargat, o simplement cansament acumulat, etc. està clar que assistir a l’Assemblea de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’escola dels teus fills i filles no resulta el pla ideal després d’una jornada de treball i mil coses a fer a casa.  Això no vol dir que no ens interessi tot allò que es parli en aquesta trobada o que no vulguem el millor pels nostres fills. És que, bàsicament, no arribem a tot i veiem que ja es fan coses i que aquestes funcionen.  Ja paguem la quota i això és suficient. I és que, ser membre actiu d’una AMPA implica una feina voluntària ingent, totalment desinteressada, no només pels teus fills sinó per tots els alumnes i famílies de l’escola.  Una feina que no tothom vol/pot assumir. Això és totalment lícit i cadascú sap i decideix les seves prioritats.
De fet, la nostra AMPA no és un cas aïllat. En aquest informe de la Fundació Jaume Bofill sobre ‘Com participen mares i pares a l’escola?’ de l’any 2014 es mostra com, de mitjana, el 27% dels associats a una AMPA participen activament i el 18% assisteixen a les assemblees. En nivells de participació no hem fet una estadística interna, però comptem amb uns 100 delegats i amb 5 coordinadors de delegats; a més de tots els implicats en les nombroses vocalies, tresorer, secretari/a i president/a. L’escola Joan Pelegrí és molt gran i sempre resulta més difícil gestionar la complexitat i interessos de tantes famílies. Resulta difícil comparar-se amb altres escoles però resulta interessant mirar al nostre voltant i reflexionar al respecte.  De fet sorprèn llegir en aquest estudi que el nucli que realment fa funcionar una AMPA, de mitjana, són 15 persones!
Però, si de veritat us pregunteu encara què podeu aportar vosaltres en una Assemblea anual, o encara millor, què podeu aportar a l’AMPA, la millor manera de saber-ho és venir a una. I si no heu pogut/volgut aquí va un resum que fem, encantats, des de la vocalia de comunicació. Insistim, també, en el paper de l’AMPA com interlocutor amb l’escola i com a garantia de que serveis com el de menjador són de qualitat, així com d’altres activitats i projectes que sinó no serien possible. Aprofitem el resum de l’Assemblea per recordar totes aquestes funcions de l’AMPA.
Per als que no vàreu venir… Què va passar a l’Assemblea?
Hem deixat les sopes fumejant sobre la taula. Hem dit bona nit als nostres fills. Ens hem posat la jaqueta i hem sortit de casa camí de l’Assemblea anual de l’AMPA, de la que formem part i amb la que col·laborem. Estem cansats després de tota la setmana però no podem faltar a aquesta trobada. Arribem i som poquets, com sempre. Després d’anunciar-ho al butlletí, el blog, amb correus electrònics de delegats a les respectives classes, etc. no aconseguim que vinguin més famílies. Però ja és hora de començar, que passen de les 20:30.
El president obre la sessió i després de temes més operacionals, com votar l’acta de l’anterior Assemblea, el tresorer va explicar els números i com els gestiona i per què. De fet, el nostre tresorer també ens representa, en alguns casos acompanyat per altres pares i mares, en el Consell Escolar de Districte, en el de Barcelona i, naturalment, en el Consell Escolar del Joan Pelegrí.
A continuació, els coordinadors de delegats expliquen què fan i amb quines novetats o dificultats s’han trobat al llarg de l’any. La seva feina és bàsica per a la bona comunicació entre famílies i entre famílies i l’escola. Pel que fa a la coordinació de secundària es va fer una crida per aconseguir que totes les classes tinguin delegats. Els delegats són una de les eines més importants per establir canals de participació i diàleg entre les famílies i l’escola. Una classe sense delegat es queda aïllada i sense representació ni canal de comunicació directe. És molt important. I més a secundària on els pares i mares ja pràcticament no es veuen.
Com a novetat, aquest any la Marató es dedica a la Diabetis il’alimentació, i comptarem amb una xerrada d’alt nivell a l’auditori de secundària d’especialistes de l’Hospital Sant Joan de Déu i múltiples activitats relacionades. Trobareu més informació en el blog! No podeu faltar! Estem arribant a nivells d’obesitat dels Estats Units, entre els més petits, i la diabetis està íntimament relacionada. Per això, l’AMPA Joan Pelegrí participa de manera més activa que mai en la Marató d’enguany.
Les vocalies també van presentar la seva feina feta fins ara així com noves propostes a incorporar al llarg del curs:
  • Extraescolars: ells fan possible que hi hagi una festa de final de curs i una de benvinguda al principi (novetat d’aquest curs), una excursió de famílies, activitats extraescolars diverses en coordinació amb el CMX, etc. Què faríem sense aquests moments i aquestes activitats? I ara, per Nadal, els patges reials s’aproparan a l’escola. Una feinada que val la pena.
  • Cultura: ells organitzen les xerrades dirigides a famílies i ara estan treballant en noves activitats-taller per a tota la família, inclosos els nens, no només per a pares i mares. També, i com a novetat, s’està organitzant una sortida conjunta i adaptada la propera Nit dels Museus (el 21 de maig). Sona molt bé! Si teniu suggeriments o propostes, aquesta vocalia estarà encantada de rebre-les.
  • Ajuts: des de l’AMPA s’ajuda a famílies que no poden assumir el cost de l’escola per motius extraordinaris. Amb la crisi actual aquestes situacions es donen més vegades de les que voldríem i poder ajudar des de l’Associació és més que necessari. Gràcies per la feina vocalia!
  •  Menjador: vetllar per la idoneïtat dels menús de l’escola és la tasca d’aquesta vocalia. L’alimentació és salut i també és cultura!
  • Comunicació: més enllà de continuar amb el butlletí, volem millorar el actual blog amb un look més atractiu i dinàmic; i també canviar la imatge de l’AMPA, amb un nou logotip i imatge gràfica associada. El 2016 l’AMPA es posarà guapa! Comptem amb vosaltres per opinar al respecte! L’objectiu de tot això és aconseguir un nivell de participació més alt de les famílies a l’AMPA i, sobretot, informar-les i fer-les partícips de tot el que es fa i es pot arribar a fer des d’una Associació com la nostra.
  • Reutilització de llibres. Aquest és un projecte que permet reutilitzar llibres d’un curs a l’altre. Deixes els teus i et paguen 3 euros i per tenir els següents en tornes a pagar 3 euros. Així, pots gaudir de llibres sense necessitat de comprar-los. No cal. Aquesta tasca requereix una gran coordinació i feina associada; l’ajuda sempre serà benvinguda.
Perquè, famílies, a l’AMPA es pot participar de moltes maneres. Més activament, incorporant-se a una vocalia, assistint a les juntes, Assemblees, etc.; o bé de manera puntual en projectes concrets o en moments específics (a través de la borsa de famílies que obrim des de l’AMPA). Si no pots comprometre’t de manera constant, fes-ho quan puguis. Sempre hi ha feina i ganes de rebre suport. I si tens un projecte al cap, vine a proposar-lo. L’AMPA, us recordem, som tots! Tots proposem i tots decidim. Però per fer-ho, s’ha de participar. Aquesta és la clau.
Si voleu conèixer de més a prop què han fet totes aquestes vocalies en els darrers mesos, podeu consultar la Memòria de l’AMPA 2014-2015 en el nostre blog.  No es tracta d’un document dens o complex. Una pàgina per vocalia. Només era per avisar, que quan es posa Memòria en el títol d’un document, l’interès decau estrepitosament.
Així, què, ens veiem a la pròxima Assemblea anual? Us animeu a participar? En tot cas, gaudiu sempre de tot allò que organitzem. Ho fem per tots i tots ho hem d’aprofitar.  Llarga vida a l’AMPA del Joan Pelegrí!