Tindrem un nou camí escolar al barri i ho celebrarem amb una gran festa!

El proper divendres 25 de maig, a partir de les 15 hores, us esperem als actes d’inauguració del nou Camí Escolar- Espai Amic  del barri d’Hostafrancs. Hem participat activament en aquest projecte i l’AFA, l’Escola i el CMX ho volem celebrar amb tot@s vosaltres.

Com ho farem?

A partir de les 15.15 hores, alumnes, mestres i famílies farem una rua pel barri que finalitzarà a la plaça Joan Pelegrí on es faran els discursos d’inauguració (des de l’escola ens animen, per tal d’ambientar tant la rua com la festa, que l’alumnat porti algun detall de color verd com la samarreta, els pantalons o una cinta del cabell). Acte seguit una enlairada de globus des de la plaça posarà el color a la festa. A partir de les 17.00 hores xocolatada per a tothom enmig d’una tarda lúdica i festiva amb activitats  i actuacions en directe.

Però…què és el camí escolar?

Es tracta d’aquell traçat, recorregut o ruta on volem que els nostres fills i les nostres filles guanyin autonomia i qualitat de vida mentre van i tornen de l’escola, de les activitats extraescolars, del casal o del parc sols, o en grup, sense l’acompanyament d’un adult .  D’aquesta manera se’ls facilita la mobilitat i la fan més segura i sostenible.

 

Projecte camí escolar-Botiga amiga al barri d’Hostafrancs

L’Oriol Fernàndez, president de l’AFA de l’Escola Joan Pelegrí, ens explica breument, en aquest vídeo, quin ha estat el procés d’aquest projecte:

El mes de febrer de l’any 2014, i de forma conjunta, l’escola i l’AFA vam iniciar el projecte  sobre el camí escolar. Hem participat en diverses reunions juntament amb l’escola però també amb representants de l’IMEB (Institut Municipal d’Educació de Barcelona) i de tècnics del Districte Sants-Montjuic, per donar forma al projecte. Té com objectiu principal regular de manera segura l’accés als dos edificis de l’escola (infantil-primària, al carrer Ermengarda, i secundària, al carrer Consell de Cent) garantint uns mínims de seguretat i neteja pel nostre alumnat que es desplaci cap als centre escolars sols quan la seva edat  ho permeti.

Durant el curs escolar 2016-2017 es va enviar una enquesta a les famílies per poder saber quin camí realitzen diàriament per arribar als dos edificis així com d’altres qüestions relacionades amb la seguretat vial  i ciutadana, la neteja, l’enllumenat i els punts de risc durant els recorreguts. De les 900 enquestes que es van enviar, als cursos d’entre P3 i 2n d’ESO,  se’n van retornar complementades 501, el que vol dir que van participar un 56% de les famílies que van mostrar el seu interès per engegar el projecte de Camí Escolar-Espai Amic.

El resultat d’aquestes enquestes, que han ajudat a detectar problemes, mancances i inquietuds per part de les famílies, s’han fet arribar a l’Ajuntament per tal que els tècnics del Districte poguessin posar-hi solució.

Els resultats de l’enquesta mostren els següents aspectes:

  • – L’itinerari més habitual  per anar a l’escola marcat en la imatge adjunta: Línies blaves amb més intensitat alumnes, i línies taronges amb menys intensitat
  • – Valoracions que fan les famílies sobre aspectes com la seguretat vial, neteja i enllumenat del camí escolar :

Cruïlla amb poca visibilitat               – 26’3%

Pas de vianants poc respectat           – 51’5%

Vorera estreta                                       – 44’7%

Cotxes i motos aparcats a la vorera  – 42’1%

 

Tan des de l’AFA com des de l’Escola s’ha participat en la definició del traçat d’aquest recorregut que comptarà amb senyalització horitzontal i vertical.

Qui són les Botigues Amigues?

En aquest projecte també s’ha comptat amb la col·laboració i la participació dels locals comercials del barri: la Botiga Amiga.

Una vegada realitzat l’anàlisi de les dades de les enquestes, i presentat a l’Ajuntament l’informe corresponent, es va posar en marxa la següent fase: la de les “Botigues Amigues”. Amb les enquestes les famílies han aportat informació sobre les botigues i comerços que es troben en el camí cap a l’escola i que poden ser punt de referència, d’acollida, d’ajuda o fins i tot  de vigilància de la canalla si en algun moment tenen alguna incidència, necessitat o problema.

En aquest sentit, des de l’Escola s’han fet sortides amb els alumnes per algunes d’aquestes botigues per demanar la seva col·laboració en el projecte. Aquestes botigues tindran el distintiu de “Botiga Amiga” perquè puguin identificar-se ràpidament.

Durant la setmana vinent, del 22 al 24 de maig, l’escola ens proposa la nostra participació al “Concurs de paranys”. El seu objectiu és localitzar els paranys que hi haurà als aparadors de les botigues amigues. En aquesta carta que ha enviat l’escola, trobareu el llistat de botigues amigues i més informació del concurs i dels horaris d’aquell dia.

Finalment i desprès de tota aquesta feina prèvia, el proper 25 de maig en farem la inauguració de forma conjunta Escola, AFA i CMX.

 

Us esperem!